V75 Bergsåker 13/4

Travkungen April 13, 2024

Den sportsliga höjdpunkten är såklart den andra deltävlingen till Paralympiatravet där hemmatränaren, Daniel Wäjersten, ser ut att bli stor favorit med Mellby Jinx. Värt att tänka på är att spår ett bakom bilen är bland det bästa man kan ha på Bergsåkers travbana.

V75-1: 2640m Auto – Klass 1

1 Mellby Knekt gör comeback efter närmare tre månaders tävlingsfrånvaro men ska vara väl förberedd direkt. Han är väldigt snabb från start och med spår ett bakom bilen på Bergsåkers travbana kan jag inte tänka mig att han bränner ledningen tillsammans med Jorma i sulkyn. Väl i ledningen över lång distans tror jag ingen konkurrent vill styra fram och sätta upp tempot och därmed sitter Jorma på leken. Intressant med barfota runt om till denna start som säkerligen lyfter honom ännu mer rent kapacitetsmässigt. Given spik att inleda omgången med!

12 Jackpot brottas med ett besvärligt utgångsläge men är samtidigt väldigt bra för klassen. Intrycket i årsdebuten senast var bra och känslan är att han kommer vara mycket bättre till denna start. Den amerikanska sulkyn åker på igen nu när det är autostart och går det lite för fort under loppets gång fäller han många till slut.

7 Mellby Kaliber höll undan till en knapp seger i sitt senaste framträdande. Insatsen var däremot bra och nu testar man barfota fram till denna start. Han är inte snabb från start men tål däremot en del jobb på egen hand vilket underlättar. Daniel lär även ha ställt i ordning honom nu när det är hemmaplan.

Rank: 1-12-7-2-4-6-10-11-9-5-3

V75-2: 1640m Auto – Klass 2

2 Spike M.M. landar som rätt favorit enligt mig då han är snabb från start och har ett bra läge bakom bilen. Från spår två bakom bilen håller jag honom som knapp spetsfavorit då värsta motbuden i spetsstriden fick spår utvändigt. Väl i ledningen kan han bli svår att slå, men risken finns också att det blir ett högt tempo längs vägen. Knapp tipsetta.

4 Kingen Mearas är det väldigt spännande ändringar på med barfota runt om och amerikansk sulky till denna start. Han är snabb från start men normalt sett tar han inte en längd på 2 Spike M.M om det inte blir en rejäl kick med utrustningsändringarna, vilket det också kan bli. Oavsett vad lär vi få se en offensiv styrning från Wäjersten.

6 Diego är det stora draget i loppet. Till denna start är han anmäld med barfota runt om för första gången i karriären vilket känns klart spännande. Även han öppnar väldigt snabbt från start och även fast jag inte håller honom som någon spetsfavorit så är det inte omöjligt att han kommer dit. Han är van att springa på tunga banor med vintriga förhållanden och med barfota runt om och en vårig Bergsåker bana är känslan att det kan fungera perfekt. Pass upp!

Rank: 2-4-6-9-5-3-1-7-10-11-8-12

V75-3: 2140m Auto – Bronsdivisionen

3 Riet Hazelaar gör en riktigt spännande regidebut för Daniel Wäjersten. Hon var nämligen tvåa i Stoeliten under elitloppshelgen i fjol bakom Zeudi AMG och var riktigt bra den gången. Nu har hon fått banjobb hos Wäjersten och hon ska vara redo för att prestera direkt. Rent kapacitetsmässigt står hon väldigt bra inne i detta lopp då hon har fördel som sto med intjänade pengar. Hon är snabb från start och med ett bra spår bakom bilen tror jag hon sitter i ledningen efter en bit. Skulle det inte bli någon ledning tror jag hon är bra nog att vinna på andra vis.

4 Mahala har gjort tre lopp nere i Frankrike och jag har blivit smått imponerad. Hon kan öppna från start men borde få svårt att ta sig till någon ledning. Däremot kan hon hitta ner i vettig position och motståndet är inte lika blodigt som senast. Med rätt resa fäller hon många.

10 Kaxig In har höjt sig några snäpp sen regibytet till David Persson och har gjort riktigt bra lopp på slutet. Bakspåret är däremot ett minus då han är stänkrädd men rent kapacitetsmässigt duger han mot de flesta här.

Rank: 3-4-10-1-5-6-12-8-11-9-7-2

V75-4: 2140m Volt – Kallblodsdivisionen

6 Blomsterprinsen köper jag som favorit men han har blivit lite väl hårt betrodd här. Spår fyra i volten är inte optimalt men löser Mats startmomentet så har han bästa hästen på den volten. Han tål mycket jobb på egen hand vilket vi fick se senast på Färjestad där han vann enkelt trots en tuff inledning i tredjespår. Tipsetta.

2 Tekno Tana som med högsta sannolikhet tar hand om ledningen i detta lopp. Till denna start växlar man upp med barfota bak för första gången, vilket jag rent generellt tycker höjer kapaciteten på hästarna. Skulle favoriten komma tidigt får hon en bra rygg att gå i annars tror jag Robert Skoglund kör i ledningen så länge det går då hans sto står bra inne på startvolten. Spännande till endast en procent.

5 Brageson ska få tävla barfota runt om för första gången i den nya regin vilket känns klart intressant. Senast gick han i mål med krafter sparade men nu kan vi vänta oss ett offensivare upplägg då man verkar ha siktat på denna start.

13 Sol Strom får plats i A-gruppen på ren kapacitet, men vanlig vagn är ett minus och 40 meters tillägg försvårar uppgiften.

Rank: 6-2-5-13-4-7-12-3-14-15-11-9-8-10-1

V75-5: 2640m Auto – Silverdivisionen

2 Jerka Sting är snabb från start och har bra spår bakom bilen vilket gör att jag håller honom som spetsfavorit i detta lopp. Väl i ledningen har han fem segrar på sex försök och den långa distansen passar bra. Ser även ut att bli barfota runt om till denna start vilket är ett klart plus. Förstavalet utifrån loppscenario.

6 Winterburn var otroligt bra med det helstängda huvudlaget senast där han vann på 1.11,4 från utvändigt ledaren. Banan var däremot väldigt bra den dagen och tiden ska tas med en liten nypa salt. Nu är det ett halvt varv längre och med risken att få trava utvändigt även denna gång så är han fel favorit enligt mig. Kan absolut vinna på ren kapacitet men inget förstastreck denna gång.

10 Marre’s Dreamboy är draget i loppet. Nu har han tre lopp i kroppen efter längre vila och toppformen borde närma sig. Lång distans är en fördel och blir det körning inledningsvis så kommer han in i matchen. När han tävlar på topp är det en bra häst för Silverdivisionen och till endast en procent är han helt bortglömd av spelarna. Given på kupongen!

Rank: 2-6-10-3-7-8-5-9-11-1-12

V75-6: 2140m Auto – Paralympiatravet, Deltävling 2 – Gulddivisionen

2 Mellby Jinx har fått ett fördelaktigt spår två bakom bilen då han är väldigt snabb från start. Väl i ledningen finns risken att han får fuska bort loppet ett varv då flertalet hästar vill köra på innerspår och hästen som tål jobbet, 1 Kentucky River, blir över från start. Sammantaget en tipsetta med tanke på förutsättningarna.

Utmanar om ledningen initialt gör 4 Castor The Star som även han kan öppna väldigt vasst från start. Skulle han komma till ledningen tillsammans med Mats Djuse är de ekipaget att slå. Lyckas han inte ta sig förbi Mellby Jinx och hamnar utvändigt ser det däremot inte lika ljust ut. Räkna därmed ett rejält försök att hitta till ledningen eller skapa luckan i rygg på ledaren.

Vid körning gynnas 1 Kentucky River kraftigt om han skulle lyckas ta sig ut från innerspåret. Intrycket senast var riktigt bra och känslan är att Reden har hittat rätt på denna talang. Given i A-gruppen.

Redens andra häst 8 Mister Hercules var med i Elitloppet i fjol och på ren kapacitet räknas han tidigt i ett litet fält. Fyra streck är så gott som helgarderat i detta lopp.

Rank: 2-4-1-8-5-7-3-6

V75-7: 2140m Volt – Diamantstoet

7 Never To Young är riktigt bra för startvolten när hon väl sköter sig. Problemet är just det att hon har svårt för att gå felfritt, men med springspår i volten ökar chanserna till en felfri avgång. Går hon iväg felfritt tror jag Per Lennartsson har bra chans att hitta till ledningen och därifrån säljer hon sig dyrt med sina tre segrar på lika många försök. Knapp tipsetta i ett öppet lopp.

9 Mi Amore Bros gör årsdebut men ska vara väl förberedd till denna start. Rent kapacitetsmässigt är hon mest troligt bästa hästen i fältet och med ett hyfsat bra spår i volten ska hon räknas tidigt.

Jätteskrällen i loppet är 13 Florence Ima som gick väldigt bra i skymundan på V75 senast bakom bland annat Iceland Falls. Inför senast hade man även utrustat henne med rycktussar som inte kom till användning, vilket gör att den växeln finns kvar till denna start. Får hon rätt resa i ryggar kommer hon fälla många till slut och skulle hon bli först över mållinjen rensar det kupongerna rejält.

Rank: 7-9-13-14-10-2-15-5-3-11-12-4-6-1-8

Omgångens bästa spik:

3 Riet Hazelaar – V75-3 (23%)

Omgångens näst bästa spik:

1 Mellby Knekt – V75-1 (32%)

Omgångens bästa skräll:

11 Florence Ima – V75-7 (0,8%)

DD Tips

kenneth nyberg Juli 09, 2024

V75 Bergsåker 13/4

Travkungen April 13, 2024

Tips v86

Travkungen April 01, 2024

Tips v75 23/12

Travkungen December 23, 2023

Tips v75 16/12

Travkungen December 20, 2023

V75 axevalla Nyårsafton

Travkungen December 31, 2023